Батькам підлітків на замітку

Дорогі батьки, можливо, вам здається, що земля іде з-під ніг і ваша, ще вчора слухняна, любляча дитина, змінюється на очах, та спробуйте змінюватися разом з нею. Дайте чесно відповіді на ці запитання і, можливо, знайдете вихід зі складних ситуацій у взаємодії з вашим підлітком.

ДОВІРА. Чи довіряєте ви своїй дитині? Має вона можливість поділитися з вами сокровенним без страху осуду?

БЕЗПЕКА. Чи є ви тією людиною, на кого може опиратися ваша дитина? Ви прогнозовані, достатньо дорослі і відповідальні за своє життя та життя дитини?

КОНТРОЛЬ. Навіть у підлітковому віці контроль важливий, але чи не перебільшуєте ви його, може прийшов час надати підлітку більшої самостійності?

АВТОНОМІЯ. Чи має ваша дитина свій особистий простір? Як часто порушуєте його межі, наприклад, прибираєте, переставляєте речі, приймаєте рішення замість підлітка?

Звичайно, не всі ми зразу стаємо зрілими батьками, та вчитися ніколи не пізно, а навіть цікаво!!! Розвивайтеся спільно зі своїми дітьми і будьте щасливими в цьому процесі!!!

Опубликовано olenatiunova

Олена Тіунова - практикуючий психолог, PhD, кандидат психологічних наук, авторка та ведуча освітнього курсу "Основи арттерапії"

Оставьте комментарий